Tuina

TuiNa (spreek uit Twee Na) maakt gebruik van een grote variatie massagetechnieken die vooral in China werden gebruikt maar die zich momenteel snel over de gehele wereld verspreiden.
TuiNa is niet te vergelijken met Westerse massages, die meestal zijn gericht op het specifiek behandelen van spieren en spiergroepen. TuiNa kan worden gebruikt voor ontspanning, maar tevens voor het behandelen van een grote verscheidenheid aan medische klachten. Daarom wordt TuiNa ook wel omschreven als Chinese Medische Massage.

TuiNa: positie binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde
TuiNa is naast Acupunctuur, Kruidengeneeskunde en Tai Chi / Qigong één van de pijlers waarop de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is gebouwd. Hoewel ze allen dezelfde energetische basistheorie voorstaan, nl. het beïnvloeden van de basisenergie Qi van een persoon, teneinde gezondheid te behouden en ziekte te voorkomen of helpen te overwinnen, zijn de methodes om dat te bereiken voor genoemde 4 disciplines verschillend. Qi is een begrip dat hier in het westen meestal omschreven wordt als vitale energie of levenskracht.

TuiNa: behandelingsprincipes
TuiNa therapie maakt gebruik van manuele technieken om energetische disharmonieën, die ziekte tot gevolg hebben, te behandelen. Dit bereikt de TuiNa therapeut door:

het verwijderen van de obstructies in de energiestroom Qi in het gehele lichaam.
het bevorderen van de toename van de circulatie van Qi en Bloed.
herstel van gewrichtsklachten en het mobiliseren van de gewrichten.
herstel van schade aan de weke delen.
verbeteren van de functies van de interne organen.
reguleren van het zenuwweefsel.
TuiNa: manuele technieken
Een TuiNa therapeut beschikt over een groot aantal verschillende technieken. Hiermee is het mogelijk, o.a. verklevingen op te heffen, dislocaties te reduceren, pijn en spasmen op te heffen, spieren en pezen te ontspannen, meridianen te déblokkeren, het Bloed te stimuleren, de Qi circulatie te herstellen en bevorderen en de functies van organen, ingewanden en zenuwstelsel te reguleren.

TuiNa: de voordelen
Of TuiNa nu gebruikt wordt voor volwassenen, ouderen of kinderen, het heeft vele voordelen. TuiNa kan behalve therapeutisch ook preventief toegepast worden wanneer een kwalijke conditie nog slechts sluimerend aanwezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de ziekte of kwaal zich werkelijk kan ontwikkelen. TuiNa is bijzonder geschikt voor kinderen en voor mensen met een zwak gestel. Ook kan het toegepast worden i.p.v. Acupunctuur, bij angst voor naalden.
TuiNa kan heel goed samengaan met andere Chinese en/of Westerse therapievormen, als zijnde één van de aspecten van een volledige behandelingsstrategie.

TuiNa: de behandelingsduur
Een gemiddelde behandeling duurt 15 – 20 minuten. In het algemeen, zullen de afzonderlijke punten 20 – 40 seconden gemasseerd worden.
Voor een ernstige acute aandoening is drie maal per dag behandelen nodig. Bij een minder ernstige aandoening kunnen we volstaan met een behandeling per dag. Een chronische aandoening behandelen we meestal om de andere dag.
Elk behandelingsplan wordt aan de persoon aangepast.

TuiNa: in de pediatrie
Deze vorm van TuiNa, is specifiek bedoeld voor baby`s en kinderen. Een pediatrische massage bestaat uit het werken op punten van een pijnlijke plek of gebied. Daarnaast worden nog de vingers, handen, onderarmen, borst en ruggebied, voeten, benen en hoofd behandeld.
Een pediatrische TuiNa massage duurt korter dan bij een volwassene, maar wordt met een hogere frequentie toegepast. Dit hangt samen met de snel veranderende natuur van een kind en z`n conditie.

× Hoe kan ik je helpen?